Varmistetaan jokaiselle mielekäs arki Pieksämäellä

14.03.2025

Tässä kuussa kokoontunut kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous herätti muutamia ajatuksia, joita haluan jakaa. Lautakuntamme on ollut varsin keskusteleva ja puhuimmekin mm. lasten ja nuorten liikkumisesta – erityisesti siitä, kuinka se on vähentynyt.

Kerrottakoon myös, että kokouksessa oli jaossa liikunnan ja kulttuurin avustukset, mutta kulttuurin avustuksista päätettäessä jääväsin itseni, koska vaikutan Nuorisoseura Asema X:n hallituksessa ja tämä oli hakijoiden joukossa. 

Kokouksessa tuli tosiaan puhe lasten ja nuorten liikkumisesta ja siihen kannustamisesta. Esiin nousi myös, että tyttöjen liikkuminen varsinkin on vähentynyt. Siitä tuli mieleeni, että Palloliitolta julkaistiin tässä vastikään maila- ja pallopelien manifesti: Tytötkin pelaa. Julkaisussa kerrotaan, että suositusten mukaisesti liikkuu vain 30% tytöistä eli lautakunnassa nousi esiin varsin tärkeä teema. Itse erityisesti lentopalloa ja jalkapalloa pelanneena heti ihastuin tähän Palloliiton ideaan.

Myönnän, että esim. miesten jalkapalloa on enemmän tullut seurattua. Lentopallo on niitä harvoja lajeja, jonka otteluita seuraan sekä miesten että naisten puolelta. Saati jos pitäisi nimetä pelaajia, joita olen vuosien varrella ihaillut tai fanittanut, ovat hekin miespuolisia (esim. lentopalloilija Urpo Sivula ja jalkapalloilija Gareth Bale). Ehkä tämäkin kertoo siitä, että tuo manifesti on ihan paikallaan – tyttöjä ja naisia pitäisi nostaa enemmän esiin. 

Manifesti tuo esiin miten pelaaminen mm. luo vahvaa itsetuntoa, kehittää ominaisuuksia, joista on hyötyä elämän kaikissa osa-alueissa ja mahdollistaa kuulumisen johonkin – omaan joukkueeseen ja yhteisöön. Ennen kaikkea urheilussa on tietenkin terveydellinen hyöty. Tytöille roolimalleja tarvittaisiin lisää ja naisten urheilua pitäisi ylipäätään näyttää enemmän. Tyttöjä pitäisi rohkaista ja luoda heillekin mahdollisuuksia pelata. 

Pieksämäelläkin tulee olla tarjolla matalan kynnyksen mahdollisuuksia niille, jotka eivät välttämättä tähtää ammattiurheilijoiksi tai edes lisenssipelaajiksi. Toki monissa seuroissa on tarjolla vapaamuotoisempaakin tekemistä ja saa myös höntsäillä. Kaupungeilla ja kunnilla on kuitenkin tärkeä tehtävä tarjota monipuolisesti ja tasa-arvoisesti vapaa-ajan ja liikunnan aktiviteetteja ja niitä voidaan toteuttaa myös yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Pieksämäellä hienoa työtä tekevät esimerkiksi liikuntatoimi ja seutuopisto. 

Kuten manifestissakin mainitaan, on taloudellinen näkökulma oleellinen. Täytyykin siis myös täällä Pieksämäellä pitää huolta siitä, että kustannukset eivät tule esteeksi sille, etteikö lapset, nuoret ja kaikki muutkin voisi harrastaa ja liikkua – itselleen sopivalla tavalla ja tasolla. 

Psst. Hauska tässä yhteydessä myös mainita, sillä tätä ei nimittäin varmaan moni tiedä (ellei ole eksynyt katsomaan LinkedIn -profiilia), mutta olen ollut nuorempana töissä kirjastossa. Siksi arvostan kirjastoja ja lukemista. Toki ovathan kirjastot muutakin kuin pelkät seinät ja kirjat
– nykyään lainata voi vaikka mitä ja kirjasto toimii myös hyvin tiedotus- ja kohtaamispaikkana. Pieksämäki onkin hienosti säilyttänyt ja ylläpitänyt kirjastopalveluita kylilläkin, ei pelkästään keskustassa ja näin sen tulee olla jatkossakin.

Tästä linkistä voit lukea lisää Palloliiton manifestista.